Posted by Djordje Stojanovic 26 Jan 13

1213M9 Studio Agenda

Modul M9 Master projekat, 30 ESPB
naziv zadatka: Vertikalna ekologija
doc. Djordje Stojanović, ass. Milutin Cerović
Master akademske studije – Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu

 

Naziv zadatka sadrži dve projektantske odrednice. Prva ukazuje na značaj vertikalne organizacije prostora i nije samo oblikovna, već operativna i odnosi se na potrebu za ispitivanjem mogućnosti razvoja izgrađene sredine putem realizacije visokog indeksa izgrađenosti. Ideja vertikalnog rasta, prvenstveno obuhvata efikasnu upotrebu građevinskog zemljišta i mogućnost očuvanja prirodnog okruženja. Druga odrednica se vezuje za biološko značenje termina ekologija, koje se odnosi na međusobni uticaj između živih organizama i njihovog okruženja. Ideja o neposrednom uključivanju principa organizacije ekoloških sistema u koncepciju arhitektonskog projekta, ima za cilj da omogući preispitivanje odnosa između korisnika i njihovog okruženja.

Sugerisano polje istraživanja obuhvata ispitivanje arhitektonskih strategija za dva oprečna cilja, koje opisuju: težnja za minimalnom okupacijom tla i potreba za maksimalnom visinom objekta. Postojeća planska i pravna regulativa nisu obavezujući činioci. Zadatak je istraživački orijentisan i usmeren je ka razvijanju znanja. Umesto prihvatanja projektantskog pristupa koji se zasniva na tradicionalno uspostavljenim kategorijama kao što su objekat, parcela i namena, studio će razvijati tehnike i mehanizme za projektovanje prostora koji se mogu transformisati i prilagođavati prema uticajima iz njihovog okruženja ili aktivnostima koje se u njima odvijaju.

Prostorni okvir projekta čini širok potez na levoj obali Dunava, između postojećeg Pančevačkog mosta i mosta u izgradnji koji povezuje Zemun i Borču. Prema planu korišćenja zemljišta, u okviru Generalnog plana Beograda 2021, ovu zonu čine zelene i poljoprivredne površine. Tokom 2008 godine, Urbanistički zavod je u saradnji sa Univerzitetom u Firenci sproveo studiju za razvoj „nove ekološke zone“ koja obuhvata 580ha na ovoj lokaciji. Programski okvir projekta obuhvata stanovanje sa integrisanim namenama, koje određuje svaki kandidat na osnovu individualnog istraživanja tokom izrade teze.

Studenti: Mercep Katarina, Pop-Mitic Marija, Kolacek Dea, Zlatkovic Emilija, Katic Milan, Tasic Dušan, Todosijevic Ana, Vukajlovic Marko,Milanovic Nikola, Travar Milan

Be Sociable, Share!

    Tags:

    Comments are closed.


    Read previous post:
    MC paper ‘Textile architecture: Exploring the potential of fiber assemblies and their application in architecture’ published in Serbian Architecture Journal, 2012 (vol 4).

    MC paper ‘Textile architecture: Exploring the potential of fiber assemblies...

    Close