Posted by Djordje Stojanovic 25 Sep 13

1314M4 Studio Agenda

Modul M4 Studio projekat, 16 ESPB
naziv zadatka: Plesna škola / Kopitareva gradina
docent Djordje Stojanović, asistent Milutin Cerović, saradnik Milan Katić
Master akademske studije – Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu

 

U ovom semestru studio istrazuje prostorno-programske potencijale plesne skole u kontekstu uzeg centra grada, na lokaciji Kopitareva gradina u Beogradu. Cilj je da se kroz projektovanje novog objekta edukativnog karaktera, zajedno sa pratecim sadrzajima u vidu otvorene scene ili prostora za igru, unapredi karakter zadate lokacije ali i sagledaju mogucnosti alternativnih vidova ucenja kroz interakciju objekta sa javnim prostorom trga Kopitareva gradina. Izazov lezi u prepoznavanju, uspostavljanju i razvijanju adekvatnih relacija izmedju predlozene umetnicke discipline – savremenog plesa i arhitekture. Rec je o umetenickoj disciplini u kojoj  je osnovni kreativni materijal pokret prepoznat kroz komponente kao sto su prostor, vreme i telo. Savremeni ples ne sadrzi fiksne ili ranije definisane obrasce kretanja vec je istrazivacki orijentisana disciplina, stalno usmerena prema novim formama pokreta. Plesaci vezbaju razlicite tehnike modernog i klasicnog plesa te kroz improvizaciju stvaraju performanse cesto postavljene u nekonvencionalne, privatne ili javne prostore gde je ples (igra) u stalnom dijalogu sa drugim estetskim kategorijama kao sto su audio-vizuelne tehnologije, osvetljenje, muzika i arhitektura.

Semestar cemo poceti analitickim radom na tri nivoa: kroz analizu lokacije i procesa koji se u njoj odvijaju; drugi nivo se odnosi na analizu relevantnih primera kao sto su Laban Dance Center u Londonu (Herzog de Meuron) ili Zagrebacki plesni centar (3lhd); i treći nivo se odnosi na pregled alternativnih prostornih koncepcija  van discipline arhitekture, kroz rad (prostorne dijagrame) koreografa i teoreticara pokreta kao sto su Rudolf Laban ili Pina Bauš. Drugi korak u istrazivanju zasniva se na razvijanju generativne logike dizajna I formiranju sopstvene projektantske strategije kroz sinhronizaciju organizacionih, geometrijskih I strukturalnih principa oblikovanja prostora. Cilj je upoznavanje studenata  sa aktuelnim metodama rada u savremenoj praksi kao I razvijanje sposobnosti koncipiranja prostorne forme kroz istrazivacki rad u okviru relevantnog konteksta.

Studenti: Gavric Aleksandra, Ana Paunovic, Savkovic Ðurđica, Miloševic Milica, Petkovic Kristina, Anđela Nikolic, Milojic Zlata, Mitrovic Miloš, Obradovic Ana, Banjac Aleksandra, Stojanovic Milica, Martic Marija, Boškovic Maja, Jelic Monika, Anđela Ulicevic, Ivana Mardesic

1314M4 Black Swan

Black Swan, Darren Aronofsky 2010

Be Sociable, Share!

    Tags:

    Comments are closed.


    Read previous post:
    1314M6.2 Seminar Agenda

    Modul M6.2 Seminar, 2 ESPB Naziv Predmeta: Istraživanje kroz projekat...

    Close