Posted by Djordje Stojanovic 15 Jan 18

1718M04 Studio Agenda

1718M04 Agenda

Modul MASA-A24021 Master teza i projekat, 28 ESPB
naziv zadatka: Coworking – Zajednički prostor za rad Depo, Beograd
docent Djordje Stojanović, asistent Nemanja Kordić, sardnik Shin Yokoo
Master akademske studije – Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu

 

Projekat i završni rad
Studenti će imati zadatak da osmisle prostorno rešenje za objekat na lokaciji bivše depo-garaže GSPa na uglu Bulevara despota Stefana i Cvijićeve ulice.  Namena objekta je dvostruka, prostor će se koristiti za zajednički rad u sektoru kreativne industrije kao i za održavanje edukativnih događaja, kao sto su radionice, predavanja, video projekcije, izložbe i drugo. Predložena parcela (površine 4901m2), i postojeći planski okviri (visoka spratnost), omogućavaju formiranje jedinstvenog objekta sa potencijalom da postane značajan kreativni centar u širem kontekstu. Očekivani rezultat je idejno arhitektonsko rešenje , sa razvijenom prostornom organizacijom, materijalizacijom i konstruktivnim sistemom, koje sadrži jasan istraživački pristup.

Teza
Očekivani rezultat je pisani dokument sa grafičkim ilustracijama. Dokument treba da sadrži sažetak istraživačkog rada, odnosno osvrt na kontekst zadatka uz analizu relevantnih arhitektonskih primera i pojmova, i jasnu hipotezu, odnosno temu na osnovu koje se može pristupiti formiranju projektantske strategije i izradi arhitektonsko-urbanističkog rešenja. Hipoteze se mogu ali ne moraju odnositi na:
• Ulogu arhitekture u podržavanju zajedništva i neformalnog karaktera poslovanja.
• Ulogu arhitekture u povezivanju različitih oblasti u zajedničkim poslovnim poduhvatima.
• Omogućavanje aktivnog učešće korisnika u formiranju prostora, odnosno prilagođavanje objekta korisnicima, njihovim potrebama i željama.
• Ulogu pojedinih objekata u procesu transformacije gradskog tkiva pretežno industrijskog karaktera.
• Mogućnosti koje proizilaze iz usaglašavanja poslovanja savremenih kompanija iz sektora kreativne industrije i funkcionisanja javnih prostora u gradu.

Be Sociable, Share!

    Comments are closed.


    Read previous post:
    1718M01 Studio Agenda

    Modul M01 Studio Arhitektura, 15 ESPB naziv zadatka: Škola arhitekture...

    Close